Bitcoin i njegovi fork-ovi

13 Maj 2023 3 Min čitanja


Bitcoin (BTC) je prva kriptovaluta ikada, i napravio ga je Satoshi Nakamoto kao odgovor na krizu 2008 godine. Jedan bitcoin se sastoji od 10000000 satošija (kao što se jedan euro sastoji od 100 centi). Masimalno može postojati 21000000 bitkoina (bez mogućnosti “štampanja dodatnih” kao kod fiat valuta).


Funkcioniše pomoću Proof of Work algoritma (potvrda o radu), gdje transakcije potvrđuju rudari (za rudarenje bitcoina se koriste posebne mašine napravljene samo za tu svrhu koje se nazivaju ASIC), i kada izrudare blok mreža ih nagrađuje određenom količinom bikoina koja se smanjuje od prilike svake četri godine. To se naziva halving, i kada se on desi rudarenje duplo oteža, a nagrade po izrudarenom bloku se prepolove. Takođe prilikom transakcije jedan dio sredstava koja se prebacuju sa jedog novčanika na drugi se uzima kao trošak transakcije (slično proviziji kod banaka). Taj trošak se naziva “gas fee”, i ta sredstva idu kao nagrada rudarima. Gas fee ne zavisi od količine koja se prebacuje (isto iznosi i za onoga ko prebacuje 1 bitcoin i onoga ko prebacuje 1000 bitcoina), već zavisi od zauzetosti mreže i toga kolko se transakcija u tom periodu izvršava. Tako da je u nekim periodima (kad ima dosta transakcija) gas fee skuplji nego u drugim (kada ima malo transakcija). Kada se svi bitkoini izrudare rudari će biti plaćeni samo od gas fee-a.




Forkovi Bitkoina(bitcoin forks)


Forkovi bitkoina su druge kriptovalute koje su nastale tako što developeri odluče da neki problem riješe na više načina, i uslijed nepostizanja dogovora odluče da podjele mrežu i osnuju drugu kriptovalutu. Najznačajniji forkovi bitkoina su Litecoin i Bitcoin Cash.

Takođe postoji još mnogo drugih fork-ova bitcoin-a (Bitcoin SV(BSV), Bitcoin Gold(BTG), itd...), ali nisu vrijedni pomena.

Litecoin (LTC)



Litecoin(LTC) je druga kriptovaluta ikada, i napravio ga je Čarli Li 2011 godine. Funkcioniše na istom principu kao i bitkoin(Proof of Work) i rudari se istim mašinama (ASIC). Maksimalna količina litecoina je 84000000, što je četri puta više od bitkoina. Vrijeme potrebno za ispis jednog bloka je 2,5 minuta dok je kod bitkoina to 10 minuta. Gas fee ne varira i uvjek iznosi hiljaditi dio jednog litecoina.


Bitcoin Cash

Bitcoin Cash(BCH) je jako sličan bitkoinu. Funkcioniše na sličan način (Proof of Work), ima istu maksimalnu količinu od 21000000, isto je vrijeme stvaranja novog bloka i sistem nagrađivanja rudara. Glavna razlika između BHC-a i BTC-a je veličina blokova. Od 2017 godine veličina bitcoin blokova je 1MB dok su kod bitcoin cash-a blokovi veličine 8MB, i to mu omogućava veći broj transakcija u sekundi.




Pratite nas na društvenim mrežama:



Image by WikimediaImages from Pixabay
Image by Simon from Pixabay
Photo by Rūdolfs Klintsons: Pexels
Image by ActivePen from Pixabay