NFT (non-fungible token)

13 Maj 2023 3 Min čitanja


U posljednje vrijeme, sve se više govori o NFT-ovima (non-fungible tokens). Ova nova tehnologija uzburkala je svijet kriptovaluta i digitalne umjetnosti. Međutim, mnogi se još uvijek pitaju šta su tačno NFT-ovi i kako funkcionišu. U ovom blogu ćemo objasniti što su NFT-ovi na način da ih može razumjeti svako.


Šta su NFT-ovi?


NFT-ovi su digitalni tokeni koji se koriste za predstavljanje jedinstvenih digitalnih resursa. U osnovi, NFT-ovi funkcionišu kao certifikati autentičnosti za digitalnu umjetnost, muziku, videozapise, igre i druge digitalne resurse. Ovo znači da, ako ste vlasnik određenog NFT-a, imate jedinstveni digitalni resurs koji se ne može zamijeniti s bilo kojim drugim digitalnim resursom.


Kako funkcionišu NFT-ovi?


NFT-ovi se izdaju i prodaju putem blokchaina, što je tehnologija koja se koristi za upravljanje kriptovalutama kao što su Bitcoin i Ethereum. Blokchain je vrsta javne knjige koja bilježi transakcije i omogućuje svima da vide i potvrde da su transakcije bile uspješne. NFT-ovi se izdaju kao jedinstveni digitalni tokeni putem blokchaina, što znači da se svaka transakcija s NFT-om zapisuje u blokchainu i može se pratiti.

Kada kupite NFT, zapravo kupujete pravo vlasništva nad digitalnim resursom koji NFT predstavlja. To znači da, ako ste kupili NFT koji predstavlja digitalnu umjetnost, postajete vlasnik originalne verzije te umjetnosti. Čak i ako se ta umjetnost dijeli na društvenim mrežama ili drugim web stranicama, jedini vlasnik originalne verzije je osoba koja posjeduje NFT.


Zašto su NFT-ovi važni?



NFT-ovi su važni jer stvaraju novu vrijednost za digitalne resurse. Prije pojave NFT-ova, digitalni resursi poput digitalne umjetnosti i muzike mogli su se slobodno dijeliti i preuzimati s interneta, a vlasnik originalnog resursa nije imao načina za monetizaciju svog rada. Sada, s NFT-ovima, vlasnici digitalnih resursa mogu zaraditi novac njihovom prodajom. Ovo takođe stvara vrijednost za kolekcionare, koji mogu kupiti jedinstvene digitalne resurse i imati pravo vlasništva nad njima.





Pratite nas na društvenim mrežama:



Image by Azmi Talib from Pixabay
Image by Mohamed Hassan from Pixabay